Smedmästarens Blogg

Utanför tomten

2024-04-18 Fick se en hare utanför tomten på det nu gröna sädesfältet, hämtar kameran och fick några bilder. Hararna är i parningstid som de är tidig vår till långt fram på hösten, och denna hade säkert detta i tankarna och var inte nämnvärt skygg. Troligen en hane som sökte efter spår efter någon hona eftersom han sprang och sökte på fältet.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Har inget svar

2024-04-17 När jag sitter där vid viltvattnet, kommer tre gräsandshanar simmande från områden jag inte har uppsikt på. De simmar med bestämd riktning i nära kontakt med varandra, då det ansluter en ny hane, senare vänder de mot där de kom ifrån nu har de blivet fem, fortfarande med bestämd riktning.
Jag undrar vad deras beteende går ut på, säkerligen ligger honorna på reden i området och parningen är över och hanarna har lugnat ner sig, och håller sams.
Men har inget svar på deras manöver.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Går tiden snabbt

2024-04-16 Brukar varje år besöka olika viltvatten, dammar och vattensamlingar i olika former. Det är för en intresserad fotograf och fågelälskare platser som samlar flera arters fåglar och ger ofta flera möjligheter till bilder.
Jag har ett så kallat ”påskömsle”, som täcker mig, kameran med ett kraftigt stativ, gömslet är inte större än jag tar det i ryggsäck försedd med stol. I gömslet finns en öppning med nät där jag kan observera omgivningen i vissa grader. Taket hänger på mitt huvud, och allt har begränsad möjlighet till större rörelser. Brukar kunna sitta i ca tre timmar, sedan börjar det bli jobbigt, men när det finns intressanta objekt att se på går tiden snabbt. Det bör vara relativt lugnt väder för att vinden inte ska skapa störande rörelser i gömslet.
Det brukar ta tid innan fåglar vänjer sig vid detta och acceptera dess närvaro, större fåglar som sett mig komma är försiktiga medan småfåglar har satt sig på mitt huvud utan att misstänka något med en gång.

Knipor finns vid flesta mindre vatten, även i ån, finner mat genom att dyka, bygger bon i ihåligheter i träd men tar gärna lämpliga holkar till sin boplats.

Har tagit bilder på kniphanar som bråkar vid deras revirgräns mellan olika par. Honorna lugnt simmande på avstånd, medan hanarna ligger simmande med huvudet i vattenlinjen, vänder vid en viss plats som är deras revirgräns, länge bevakande varandra under tiden som de dyker efter födda. Såg på detta en längre tid, men så kom de nära varandra och en strid uppstod, mycket under vattnet men kraften i striden syntes på det stänkande vattnet över vatten ytan. Häftigt men kortvarigt, båda hade försvarat sitt revir och jag såg tydligt var gränsen fanns.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

alt alt 

 

Kan bara ana

2024-04-15 Har tagit mig till ett viltvatten i skogsmiljö, har varit där en stund när jag får se en rörhöna som simmar längs med kanten på vattnet. Har ett bestämt mål, efter en stund når den ett tätare vassbestånd och för svinner in där. Kan bara ana vad som finns där, tror att den har ett påbörjat eller färdigt rede i det täta, en lämplig plats för en rörhöna.
Rörhönan har ofta två kullar, även tre kan förekoma, den första läggs i april-maj. Båda makarna ruvar i 19-22 dagar.
Rörhönan är mindre än sothönan, lever ett mera undan skyggt liv, visar sig inte ofta.
Pannskölden är röd med gul näbbspets, könen är lika.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Grågås på stubbe

2024-04-14 Har lämnat bilen och går mot ett viltvatten, söker mig närmre vattnet genom en granplantering.
Ser en högstubbe ute i vattnet, tar en bild på den. Fortsätter att ta mig fram, ser åter upp mot stubben, först då ser jag att det står en grågås uppe på stubben, som ser mot mig och snart flyger. Följer den med kameran, när den sänker sig mot vattnet och är borta efter en kortare stund kommer ett par grågäss simmande och blir synligga.
Grågässen hade något på gång, troligen rede i närheten och var på sin vakt.
Jag vänder åter och lämnar dem ifred.
(Se bild under Aktuellt)

                                            alt

alt alt

alt alt 

Två olika raser

2024-04-13 Jag har berättat om kläckning av ägg och kycklingar, har då talat om två olika raser av dvärghöns. Det är de raser vi har, båda trevliga höns men med olika beteenden och utseende.
Detta går att läsa: Dvärgkochin är en dvärghönsras från Kina och är en av de så kallade urdvärgarna, det vill säga att det inte finns någon motsvarande stor ras. Rasen är känd i Europa sedan 1800-talet. I slutet på 1800-talet bedrevs förädling av rasen vidare i Tyskland och Storbritannien.

De är höns med kraftig fjäder beklädnad på benen, inger ett bulligt intryck utan större stjärt, är lugna och flyger inte gärna, värper i perioder stora ägg och stor ruvlust, Finns i ett stort antal färger och är väldigt populära sällskapshöns.

Detta går att läsa: Holländsk dvärg är en urdvärg, det vill säga en av de allra äldsta dvärghönsraserna och kommer från Holland. Den finns omnämnd i litteraturen 1882. Sannolikt kom de till Holland med sjömän på väg hem från Ostindien under 1700-talet. Det är en pigg och bra värpras som finns i ett flertal olika färger.

Är en av de minsta hönsraserna i Sverige, slanka, mycket sällskapliga och orädda, blir lätt tama, en bra värpare med vita ägg, stora för denna mindre höna, är lätta och kan flyga bra vid behov, under värpsäsongen fritt gående väldigt aktiva.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

 

De tio äggen

2024-04-12 Fortsätter med kläckningen av de tio äggen, hittills var 5 kläckta från gårdagen.
Av de fem återstående höll en på att ta sig ut på morgonen, på ett ägg hade skalet ramlat av i bitar, hjälpte den ut men den var inte fullt utvecklad och togs bort, på förmiddagen kommen en ny ut, en kochin kyckling. Ett hackat ägg är kvar, och sent på eftermiddagen kläcktes även detta, ännu en kochin.

Kochin dvärghöns har fjädrar på benen och större än de Holländska dvärghönsen som värper vita ägg, medan kochins är något brunare, men även någon av dem har vita ägg.
När nu kläckningen är över har jag 8 fina kycklingar, en gick inte fram, en avlivades.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ett var kläckt

2024 04 -11 Nu har det börjat hända något bland de tio äggen i kläckaren, skulle först kläckas 12 april men ett var kläckt på förmiddagen, en randig kyckling, senare ytterligare en med samma teckning. Flera ägg var markerade att kycklingen var vid liv, och efter detta brukar det ta ett dygn tills den börja hacka runt och kommer ut från ägget. På eftermiddagen hade en ljus kommet fram. Såg på de markerade äggskalen att de två randiga var från de inköpta äggen, men den senast var från egna ägg. Vill ju försöka se vilka som kommer utifrån med nytt blod till de höns vi har. Men mot kvällning kom nästa, ljus som den andra men från det tredje märkta ägget. Samt en ljus till. Då blir det inte lätt att veta i detta läge vem av dessa som var utifrån.
Av resterande fem ägg var fyra markerade från kycklingen i ägget, där kycklingens horntagg på ovansidan av näbben tryckt ut skallet.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 8 av 478

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>