Smedmästarens Blogg

Vaknar och sätter fart

2025-02-24 När vi känner att våren närmar sig, söker man bekräftelse på det. Jag gör det mycket genom fåglar och deras beteende som är ett stort intresse men även av allt annat i naturen som vaknar och sätter fart. Har varit och sett hur snödropparna i trädgården utvecklas för varje dag, de är några av de första blommorna och med det mildare klimat vi fått kommer de tidigare för varje år. De anpassar sig och sprider sig genom sidolökar men även med frön, därför kommer det upp nya plantor på olika platser även på gräsytorna som klipps.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En känsla av vår

2025-02-22 Efter några dagar med kallt väder har det nu slagit om med blusgrader även på natten. Man får direkt en känsla av vår, känner av den mildare temperaturen och söker tecken på vårens ankomst.
Var som vanligt på morgonen ute i trädgården med hundarna på väg till postlådan för att hämta tidningen. Är nära valnötsträdet, då kommer det två ringduvor som landar i trädet inte långt från mig, kan gå under trädet och de sitter kvar, den ena hoar på handuvors vis vid häckning.
Kan inte varit några andra än ”våra” duvor som häckar här, som uppträder på detta vis.
Vi har båda accepterat varandras närvaro och duvorna har visat att de inte uppfattat oss som något hot. För mig är detta ett vårtecken.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Mindre äpplen

2025-02-20 Vi har flera fruktträd i trädgården, alla är äldre och sett sina bästa dagar.
Ett av dessa är ett äppleträd som jag inte klippt på många år, har därför blivet mer som en buske på stam tät med grenar. Vi har tyckt att äpplen med andra sorter varit godare och när äpplen plockats har det blivet från dessa. Men trädet har ofta varit fullt av mindre äpplen och vi tyckte de kunde få bli mat till fåglarna. Men av någon anledning har det inte varit välbesökt som tidigare år. Den senaste tiden har en ensam björktrast suttit och ätit på skruttarna som ruttnat och fortfarande hängt kvar, de som ramlar ned tar hundarna hand om. Men för någon dag sedan satt det två sidensvansar i trädet, de brukar vara där när äpplen är friska, men var inte där i höstas och nu finns bara rester kvar.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Med kraftig näbb

2025-02-19 Vi har sett dem under kortare besök vid fågelmatningen, ofta en i taget men vid något tillfälle båda könen. Det är stenknäcken en finkfågel, mindre än staren med kraftig näbb, som kommer för solrosfrön som den snabbt får skalet av, men knäcker även körsbärskärnor när den finner dessa. Den är här en övervintrare och stryker omkring medan andra individer flyttar. Könen är nästan lika, men honan är mattare i sina färger därför lätt att se skillnad. Nu fick jag bilder på den färgrikaste hanen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Sitt första ägg

2025-02-18 Det har varit kallt en tid, särskilt om nätterna, men har ändå känts bra under dagarna med svag vid och värmande sol på klar blå himmel. Det har även blivet längre ljusare dagar. Något som påverkar de vilda fåglarna men även våra grupper med dvärghöns. Vår trio kochenchina unghöns som får gå fritt ute en tid varje dag, där har en av hönorna nu värpt sitt första ägg. De kläcktes för nio månader sedan, har sett på deras beteende att det var på gång. Kammen har växt på hönorna, de söker aktivt ätbart när de är ute, plockar grönt gräs och när vi kommer ut, kommer de springande mot vaskarna och vill få uppblött bröd som vi har där. Även de unga holländska dvärghönsen i samma ålder har värpt några ägg.

(Se bild under Aktuellt)


alt alt

Mycket rensat

2025-02-17 Mot kvällningen var jag och hämtade kadavret, mycket rensat, revbenen rena från kött, men baklåren var orörda. Lade det tillbaka morgonen efter, men inte mycket hände under dagen och jag kollade bara ibland, någon glada eller vråk satt där men hade fått bilder på dessa vad jag hade användning av. Lät resterna vara kvar över natten, ställde en viltkamera en bit ifrån men inget hände, tänkte få bilder på räv, men kamera på stativet skrämde kanske räven, inga bilder.
Nästa dag och natt gick som förra, men nu utan kamera, då var kadavret borta från där det legat.
Men kunde se att något fanns på fältet styvt hundratalet meter ut, kollade i kikaren och det var kadavret. Fanns bara en som jag kunde tänkas gjort detta nämligen räven.
Dagen gick, nästa morgon när jag kollade var det borta från sin plats, räven hade säkert kämpat för att flytta det och nu fortsatt nästa natt.
Rådjuret gav mat till olika fåglar, och troligen även till räven, den enes död den andres bröd är ett talesätt som passar in, jag hade fått många bilder främst på större rovfåglar tänker då främst på örnarna.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En ny havsörn

2025-02-16 Under samma dag som jag tidigare haft ett örnbesök, händer detta sen eftermiddag.
Är åter och kollar i fönstret, kan ju inte stå där hela dagarna för att bevaka om något intressant sker. Ser då en ny havsörn, den är vid kadavret, ser aldrig att den tar något, liksom vid det tidigare örn besöket vet jag inte vad som hänt innan jag först ser den. Denna är en ny yngre örn inte likt de två som jag fått bilder på tidigare.
Den som tidigare örnar är observant på omgivningen, ser att den reagera för något, för att sedan lyfta. Fick inte många bilder på denna korta stund, den blev störd och efter en stund ser jag vad som stört örnen, en ung flicka kommer ut på fältet från vägen, intresserad efter att fått se den stora fågeln. Det har varit kort tid vid varje örnbesök, vägen är inte långt från kadavret och kommer det folk där räcker det för att de ska ge sig iväg. Och då gällde det att själv bevaka så mycket det gick men där är ändå mera tid obevakat än bevakat från min sida.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Den andra örnen

2025-02-15 Jag hade växlat mellan datorn och upp på ovanvåningen för att kolla i fönstret på kadavret. När jag kommer upp dit, ser jag den står där, den andra havsörnen. En äldre än den tidigare, med gul näbb och mer jämt brungrå i fjäderdräkten och med vit skärt. Är en bit bortom kadavret, inga andra fåglar syntes till och det var på förmiddagen. Den lyfter några meter för att åter landa, ser sig omkring är tydligt osäker men intresserad. Ser att den har en grå ring på höger ben, då kan den identifieras som individ.
Efter att stått där en stund, ser jag den sträcker på halsen ser mot vägen, som inte jag ser och den lyfter. En mäktig syn, den flyger lågt över fältet och kommer bakom träden i dungen, ser den inte mer. Men glad att jag gick upp för att se just då, vet inte hur länge den suttet där när jag först såg den. Den var vad jag såg aldrig vid kadavret, när den lämnade fältet.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 9 av 516

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>