Smedmästarens Blogg

Buddlejabuskar

2024-03-07 Något som vi gör tidig varje vår är att klippa ned fjärilsbuskarna med sina bruna vippor fyllda av frön. Dessa buskar är kraftigt växande kommer snart med nya grenar som har de blommor som fjärilarna flitigt besöker. Vi får ofta nya självsådda plantor i buskarnas närhet, som vi då tar tillvara sätter i krukor och ger bort till intresserade.
Även hösthallonen beskärs, de ger hallon på de nya skotten som kommer.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Hör åter tranor

2024-03-05 Har hört trumpetande tranor på avstånd sedan några dagar. Sitter vid köksbordet när Rita säger tranor och pekar ut mot den blå himmeln. Jag sitter längre ifrån och måste ta mig närmre fönstret, då ser jag en mindre flock, med sju tranor samtidigt avviker två och svänger från de övriga, som fortsätter mot norr. De försvinner ur synfältet och är borta.
Senare på eftermiddagen är jag ute vid burarna, hör åter tranors höga ljud. Står och ser om det finns några flygande någonstans men ser inga. Går så jag kan se över fältet utanför tomten och där har gått sedan en tid flockar med grågäss. Så är det även nu, de närmsta vandrar från mig, har stått och sett på dem. När jag åter hör gälla trumpetande av tranor, samtidigt får jag se två tranor som lyfter från fältet och flyger iväg. Troligen de två som avvek från flocken och är paret som häckat inte långt härifrån. Fick inte syn på dem bland gässen, förrän de flög.
Tar bilder från fältet med tranor från 2021.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Gröngula fläcken

2024-03-03 Vid mitt besök vid det senaste viltvattnet, fick jag se och tog bilder på smådoppingar.
De liksom kniporna hade beteenden i och på vattenytan, såg ut som de jagade varandra
och det gick hetsigt åt. De två som gjorde detta var inte ut färgade i sommardräkt, kunde varit diskretare honor. Men den gröngula fläcken under näbben syntes, något som endast smådoppingen har.
Förekommer sparsamt i mindre sjöar, vattendrag och i vegetationsrika vatten i södra Sverige. Är huvudsakligen flyttfågel men kan vid öppet vatten övervintra.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Häckat i flera år

2024-03-01 I ett viltvatten har ett sångsvanspar häckat i flera år, när jag besökte platsen kom de efter ett tag simmande så jag kunde få nya bilder. Alla fåglar som har tankar på att häcka är försiktiga med att visa vad de har för tankar, men även beredda att strida för sitt revir mot art fränder. Fåglar av andra arter som de inte ser som konkurrenter accepteras ofta, men det finns några som är stridbara mot andra som bl.a. sothöns. De kör bort änder i dammar och mindre vatten där de häckar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ett mindre hål

2024-02-29 En fågel vi har i trädgården under hela året är den mindre blåmesen. De finns vid fågelmatningen men häckar även i våra holkar. Något speciellt är det när den i skymningen, då kommer och sätter sig en blåmes på lampan utanför ytterdörren och mellanlandar. Den har nämligen sedan längre tillbaka funnit ett mindre hål vid panelen i taket i överbyggnaden vid dörren och vad vi förstår finns den eller de där under natten. En skyddad och för dem säker plats och de får ha sitt hål i fred för oss.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Kan ställa till med

2024-02-28 På fältet utanför tomten finns grågäss men även ett gråtrutpar, ser att det är skillnad mellan könen i storlek. De liksom andra vitfåglar letar dagmask vid denna tid på våren, därför ser man dem ofta gående på fälten. Paret står stilla och ser sig omkring när den ena flyger men svänger runt, återkommer och landar vid den andra.
Även dessa trutar är vackra fåglar, men när man vid flera tillfällen sett vad de kan ställa till med för mindre djur och fåglar, där deras ungar under häckningsperioden utgör en stor del av födan. Har sett bl.a. hur de sväljer levande kanin och ejderungar.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Uppvisning av Knipa

2024-02-27 Fler bilder på knip honan som hade uppvisning.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

alt

 

 

Stor aktivitet

2024-02-26 Har tagit mig till ett viltvatten i skogsmiljö, hoppas att få några bilder på fåglar. Solen lyser, ingen vind, omgivningen speglar sig i det blanka vattnet. Har en stund suttit och sett på en kniphona, som dyker och simmar på ett mindre område. Efter en stund börjar hon köra runt i vattnet som stänker om henne, dyker under ytan, ser hur vattnet rör sig, med stor aktivitet håller hon på en stund. Då kommer en hane simmande och hon lugna ned sig, efter en stund börjar även hanen plaska likt honan som lugnt ser på. Förmodar att det är början på ett parningsbeteende där paret visar upp sig för partnern.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 9 av 475

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>