Smedmästarens Blogg

En längre stund

2024-08-13 Sitter på en stol med kameran i knäet, ser efter olika insekter, har buddleja busken framför mig och stengärdsgården, men närmst Ritas pallkragar med växter och kompostgaller över för skydd mot hönsen.
Har suttit en längre stund utan att fått några bilder, råkar se mot kompostgallret, på detta sitter en trollslända strax framför mig, såg aldrig när den kom.
Då blir det intressant, tar flera bilder medan jag zoomar in närmre på den stillasittande trollsländan som är en svårbedömd art ängstrollslända. Där flera arter i olika skeenden av livet uppträder annorlunda i färg. När jag åter se upp är den borta, såg nu inte heller när den flög.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ser större vingar

2024-08-12 Har varit på baksidan och skiftat höns, de fem Kochin som varit ute går snällt in, vet våra rutiner. Nästa som skall få gå ut är det äldre paret Kochin, de tvekar ibland för då ska hönan värpa, men alla känner en trygghet i burarna.
Jag sätter mig på en stol och ser när de lämnar buren, brukar då stänga dörren till buren efter dem, innan den är full av gråsparvar som vill åt maten.
De två går runt på det klippta, då jag får se att hönan har tagit något, ser större vingar tänker på en stor trollslända, går mot hönan för att se vad hon har, men hon springer undan med sitt byte. Har då sett så mycket att det är en stor grön vårtbitare. Hon sväljer den och dess öde blev mat till en höna.
Tänkte då på bilder jag tog för ett tag sedan på en vårtbitare, när jag satt vid ett vatten för att fotografera trollsländor. Tänkte ta de bilderna till det jag nu skrivet om, men efter att sett på dem ser jag att den saknar ett bakben, av någon orsak. Och det är inte första gången gräshoppor saknar bakben, har en bild på en mindre gräshoppa som även den saknar ett ben, har sett det flera gånger, troligen vanligt förekommande.
Men måste vara besvärligt för en insekt som i högsta grad är beroende av sina ben att sakna ett.
(Se bild under Aktuellt)

Gräshoppar som saknar ett bakben

alt alt

Sökte spillsäd

2024-08-11 På vetestubben utanför trädgården hade det kommit ett femtiotal grågäss.
De gick och sökte spillsäd i den sterila stubben, kunde se att några hela tiden stod med sträckta halsar, bevakande omgivningen mot eventuella faror. Det var troligen de äldre hanarna som hade den uppgiften, medan övriga gäss lugnt betade. Och bland dessa var det årets kullar med ungfåglar.
Gässen var här i våras, kom omgångar, slog flera hundra meter ut, när det nysådda hade kommit en bit, till lantbrukarens förtret. Inget som kunde märkas på det stora fältet när vetet skulle tröskas.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

På de vackra

2024-08-10 Har skrivet tidigare i år om färre insekter än tidigare år. Det gäller av de flesta arter men tänker främst på de insekter jag brukar fotografera som fjärilar och trollsländor.
Den vanligtvis mest förre kommande fjärilen som nässelfjäril, påfågelöga och citronfjäril.
Har också varit få, fast att våra och grannes fjärilsbuskar sedan en tid står i full blomning, har besöken av fjärilar varit få, vilket förvånar. För något år har enbart påfågelöga kunnat räknas till tretiotalet samtidigt på vår största buske. Lika så har endast en tistelfjäril hiten tills visat sig i år, även det undrar jag över.
Tar bilder på de vackra nämnda fjärilarna.

(Se bild under Aktuellt)

Nässelfjäril                                                                                Citronfjäril                                                                                  
alt alt

Ett tillskott

2024-08-09 Har varit i skogen och tömt spannar med fallfrukt, tycker att det kan bli ett tillskott för de vilda djuren, istället för att bara låta det ruttna på komposten.

Det hade kommit en skur för ett tag sedan, hade kameran med, men inget intressant hade kommit i min väg. Tar spannar i bilen, skall ställa dem på baksidan, när ska passera hundgården flaxar det upp en liten fjäril, sätter sig i spireahäcken.
Det blev intressant, har nu kameran hängande om halsen, tar bilder, fjärilen flyger men sätter sig åter på buskarna, gör det flera gånger.
Det är en blåvinge, ser efteråt på bilderna och konstatera att det är en tosteblåvinge med vingspann på 24-33 mm. En fjäril som flyger främst i skogsmarker och vid denna tid i en andra generation, besöker sällan blommor men suger fukt från marken eller spillning.

(Se bild under Aktuellt)  

alt alt                

Röda fläckar

2024-08-07 Fick i juli nya bilder på bastardsvärmare, fjärilar som drar uppmärksamheten till sig med sina röda fläckar. De som flera andra insekter som suger nektar från blommor finner man ofta på växten åkervädd.
I vårt område finner vi som vanligast två arter Bredbrämad bastardsvärmare och mindre bastardsvärmare, av de sju arter som setts i Sverige. De röda teckningarna kan vara variera väldigt mellan olika individer, de liksom övriga bastardsvärmare är giftiga i alla stadier eftersom de utsöndrar vätecyanid.
(Se bild under Aktuellt)

Bredbrämad bastardsvärmare                                                 Mindre bastardsvärmare

alt alt

alt

Annat tog över

2024-08-06 Jag lämnade flera olika områden på gräsytorna utan att klippa. Detta med tanke på insekter särkilt de som är beroende av blommor, och på de ytor som lämnades var då fyllda med blommande klöver. Men annat tog över, gräset kom underifrån, och då fanns inga blommor längre och då blev det inte så som jag tänkt.
Bestämde att köra ned dessa ytor med gräskipparen, ställde på högsta höjd, och körde över ytorna.
Det blev mycket att räfsa upp av det klippta, sju skottkärror på topp, och mycket mera när jag ställde om till 5 cm klipphöjd. Fick lägga mycket tid på detta och frågan är, var det värt att göra på detta sätt. Nu börjar ytorna att åter grönska och nu ställer jag om till fyra mm som jag har normalt när jag klipper nästa gång.

(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Se något rött

2024-08-05 När vi var vid Blistorp och jag var på väg mot bilen fick jag se något rött på en taggtråd, vilket visade sig vara gulrödblombock, en skalbagge i familjen långhorningar. En större bagge, 10-20 millimeter lång, detta var en hona som är större än hanen och röd på färgen.
Detta går att läsa: 
Honan lägger sina ägg på fuktigt barrträ, och i synnerhet på döende eller döda grenar. Larvens utveckling tar i regel två år. Den fullt utvecklade blombocken lever huvudsakligen i barrskog eller blandskog, och livnär sig bland annat på nektar och pollen från fröväxter och flockblommiga växter, bland annat röllika. Larven livnär sig på ved och bark från bland annat gran och tall.

Arten är bofast och reproducerande i Sverige. Den är vanlig i hela södra Sverige, men förekommer även i Norrland, och i synnerhet längs kusterna.

(Se bild under Aktuellt)

alt



Fler artiklar...

Sida 10 av 494

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>