Valpar

2023-04-19 Under tisdagen var valparna på besiktning hos veterinär fick spruta mot valpsjuka och blev chippade. Vi hade bestämt tid men fick vänta pågrund av akutfall. Valparna placerades i en hage av kompostgaller, undersökte en stund men efterhand lade de sig tillrätta och somnade.
Det var en ny upplevelse som de klarade bra och fick beröm för hur de betedde sig och intet fanns att anmärka på, och plus för fina pälsar.
(Se bild under Aktuellt och Blogg)

 

alt alt

2023-04-18 Ilas valpar tar för sig för varje dag, blir djärvare i sitt beteende går längre iväg ut i trädgården från sin trygga plats i hundgården. Men vid nya ljud de inte har kommit i kontakt med blir de konfunderande stannar upp och lyssnar, springer till hundgården. Det var plåtslagare på grannen tak, hamrade och gav nya ljud, vilket de i början reagerade på, men vande sig.
Tunga stora fordon, traktorer och övriga bilar passerar på vägen, ofta ingen reaktion, ibland ser de dem komma men det är allt. Grannens skällande hund, uppfattar de som en varning vilket gör att de av säkerhet drar sig till hundgården som är deras trygga plats.
Nu är det mycket bråk, alla vill visa sin plats i flocken, börjar som lek men ibland blir någon pressad och säger ifrån. Det tuggas på grenrester från träden, finner de någon större gren och bär den stolt blir de snart jagade av övriga gänget.
Ila har varit en fantastik mor, kan fortfarande låta dem dia, men även säga ifrån när det får vara nog. Kan visa vem som bestämmer och valparna underordnar sig, lägger sig på rygg och gör sig till.
(Se bilder under Blogg och Aktuellt)

alt alt

2023-04-12 Ilas valpar 7 veckor och nu hålligång med mycket aktiviteter, intresserade av allt i deras närhet. Är flera gånger varje dag i omgångar i köket som ser ut som ett sjöslag med tidningar och leksaker, bråkar på syskons vis, vill bestämma och ha den sak som de andra har med då dragkamp. De senaste dagarnas varmare och för valparna behagligare väder har gjort att de fått komma ut från hundgården ut i trädgården. De måste passera över ett hinder under grinden för att komma förbi ut från hundgården, tvekar i början innan de kom på hur de skulle kunna häva sig över, efter ett tag strömhopp fram o tillbaka.
Väl ute med nya upptäckter som ska undersökas allt som bl.a. pinnar ska bäras och tuggas på. Vi har i rabatten intill hundgården större skarpt luktande liljor, vilka snart upptäcktes, det bets och tuggades, vet inte om de är giftiga. Men Rita fick hämta kompostgaller och sätta runt rabatterna, mer för att skydda valparna än växterna. När Rita skulle hämta posten följde ett gäng valpar och Ila med och fann nya utmaningar på en större sten vid ett päronträd.
Alla valpar är placerade, fått namn och stamtavlor är på plats, när de blivet besiktigats, chippats och passerart 8 veckor kommer de första för att hämta sina nu efterlängtade nya familjemedlemmar.
(Se även bilder under Aktuellt och under Blogg)

alt alt

alt alt

alt

 

2023-04-05 Ilas valpar 6 veckor, tiden går fort liksom utvecklingen av valparna.
Vi vill ge dem så mycket tid vi kan i köket, de bärs dit flera gånger om dagen för bus och lek, ny miljö och får vänja sig vid nya ljud, träffa människor mm. Har där olika leksaker som de bär på.
Vi har gått och väntar på en varm solig dag för att låta dem komma ut, men den har inte infunnit sig än tycker vi. Men vi gjorde ett försök, öppnade luckan ut till hundgården, och lockade på valparna, efter viss tvekan i utgången kom några ut, allt nytt och vi såg på dem att de tyckte det var kallt och det fick stanna vid det.
Dagen efter något varmare och sol, nytt försök och nu till det bättre, Ila var med och flera av dem sprang ut och in ett flertal gånger i luckan.
Några valpköpare har varit här och valt valp, andra väntas i helgen, och då får valparna även sina namn.
(Se bilder under Aktuellt och Blogg.)

alt alt

alt alt

2023-03-29 Ilas valpar nu 5 veckor, små hundar med fart och viftande svansar, hör och ser bra, busar och leker, gälla skrik hörs när de med sina vassa tänder biter varandra under lek.
De har en tid fått uppblöt hundmat på ett större fat, och det angriper maten med stor intensitet och god matlust har inget bordskick utan trampar i maten.
Valparna har de senaste dagarna varit med i köket omgärdat med kompostgaller, spannen med torktrasa står beredd, det kissas regelbundet ofta på de utlagda tidningarna, men även på andra ställen. Små egentillverkade tygleksaker bärs runt i munnen ofta i ett bra grepp, liksom nyinköpta diskborstar.
I de närmsta dagarna kommer några av valpköparna, för första gången för att beundra sin kommande familjemedlem, får gärna medföra tidningar för det går åt mängder.
(Se bilder under Aktuellt och Blogg.)
alt alt

alt alt

2023-03-22 Ilas valpar nu fyra veckor, har matats med rå hjortfärs och även fått blötlagd hundmat. Det var tid att de skulle få större plats än i de pallkragar de varit i den senaste tiden.
Rita har skurat och tvättat där nu valparna ska vara, vatten finns, stenplattor på golv och väggar gör att det är smidigt att hålla rent och lucka ut i hundgård om det senare blir bra väder. De tre tikarna som varit där har flyttat in i ett av hundrummen i ute huset.
Med golvet klätt med tidningar och låda med tillbehör var på plats, hämtades valparna till detta för dem nya område. Placerades i lådan med möjlighet att klättra ut och undersöka allt nytt. Många såg sig om från kanten på lådan innan den första tog sig ut och sprang omkring, andra följde efter med viftande svansar. Nu är det små hundar reagerar för ljud och synintryck och det ser bra ut.
(Se bilder under Aktuellt och under Blogg)

 

alt alt

alt alt

2023-03-15 Ilas åtta valpar har blivet tre veckor, har nu fullt öppna ögon och reagerar för ljud, de hör. Springer omkring i nu endast pallkragar, många söker sig till samma hörn för att kissa på utlagda tidningar men det kommer även på andra platser. De visar början till lek, gapar och nafsar på varandra, och tänderna känns, börjar alltmer komma fram.
Alla är pigga men något olika i vikt, Ila följer Rita, har blivet mer bunden till henne och vill ha mera mat, gäller att hon får lagom så hon har mat till valparna.
Ila och valparna har fått avmasknings medel för första gången.
(Se bilder även under Aktuellt och under Blogg)

alt alt

alt alt

 

2023-03-08 Ilas valpar 2 veckor, alla verka pigga och när de inte har glatt tidningspapper att ligga på börjar de gå omkring som på den fäll där vi tog kort på dem. De har börjat öppna ögonen men ser troligen inte ännu. Fortfarande gäller att äta, sova och bajsa söker sig till flockgemenskapen vill känna kroppskontakt och trygghet, då sover man bra.
Det är tyst inget gnäll, tecken på att de har det bra.
(Se bilder under Aktuellt och under Blogg)
alt alt

alt alt  

2023-03-01 Ilas åtta valpar har nu blivet 1 vecka, för dem gäller det att äta och sova, ser inget vid denna ålder, men är medvetna om att söka kroppskontakt med sina syskon.
Kommer man för sig själv gnys det till de har kontakt med övriga valpar, känner kroppsvärmen och kryper in gruppen och somnar in.
Ila är lugn och tar det med ro, vill hela tiden få mera mat, håller rent och fint i lådan, och pysslar med valparna.
(Se bild under Aktuellt och under Blogg)

alt alt

2023-02-22 Vi för väntade oss att Ila skulle få valpar inom de närmsta dagarna.
Det var uträknats till 21/2 och det blev nästan rätt, för tidigt på morgonen 22/2 kl. 01.00 började det och sista valpen kom kl. 06:30.
Vi hade på röntgen tydligt sett 6 men tyckte själva att det var fler, det man kan se är huvud och ryggrad som framträder på bilden.
Och inte alltid med säkerhet man kan se alla eftersom de döljer varandra.
Allt har gått bra, men det blev över förväntan i antal, 8 valpar mer än Ila haft vid tidigare kullar, 4 av varje kön, lika fördelat i färg 4 bruna och 4 röda.
Alla syns vara pigga och alerta sökte sig själv till spenar. Nu hoppas vi alla kommer igång, brukar minska i vikt de första dagarna innan de ökar i vikt under förutsättning Ila har mat till dem, vilket Ila inte tidigare haft något problem med.
(Se även på Blogg och under Aktuellt)

alt alt
 

2023-02-15 Vi har konstaterat att något är på gång med Ila, hon har blivet tjockare, brösten mer markerade. Men som vi brukar med dräktiga tikar, för att veta mera, då röntgar vi dem när det närmar sig och nu är det gjort. Till vår glädje ser det bra ut, hon har flera valpar i sig och nu är det bara att hoppas att det fortsättningsvis går bra.
Beräknad valpning i vecka 8.
Mer information kommer när det händer något att rapportera.
(Se även under Blogg)
(Se bild under Aktuellt)

alt

2022-12-23 Vi har gått en tid och väntat på löp på Smedmästarens Ila, och det har blivet av liksom den planerade parningen med vår hane Saxaphone Apollo kallad ”Boy”.
En parning vi gjort tidigare med vad vi tycker lyckat resultat. Årets vinnare 2022 av Cocker mästerskapet Smedmästarens Fly är efter samma kombination liksom i senaste kullen vår yngsta Smedmästarens Aya. Arbetsvilliga hundar, som vill mycket och tar för sig.
Första steget är tagit, nästa är att konstatera att hon är dräktig, vilket vi har förhoppning om.
(Se bild under Aktuellt)

Sida 1 av 21

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Smedmästarens.se

Smedmästarens kennel drivs av Jörgen och Rita Sandberg utanför Bromölla.